Dateks AMD Ryzen 5 (Zen 3) APU GMNG, Ryzen 5 5600G, 16GB (2x8) DDR4, Radeon RX Vega 7 (Zen 3), 480GB NVMe, no OS

Prece var atšķirties no attēlā redzamās. Attēlā var būt detaļas un aksesuāri, kas neietilpst preces komplektācijā.
Ieteicams
Bezmaksas piegāde visā Latvijā
ID: 952477 Preces kods: DATK267-952477
Noliktavā 3 gab.
Garantija: 2 gadi (Juridiskām personām garantija 1 gads)
502,01 €
Piegādes veidi Par piegādi
  • Piegāde uz Latvijas pasta nodaļu, paku skapi, vai Circle K bez maksas: 09.04.2024
  • Piegāde Rīgā bez maksas: 09.04.2024
  • Piegāde citur Latvijā bez maksas: 09.04.2024
  • Saņem Dateks.lv paku izsniegšanas punktā Zemitāna ielā 9: 05.04.2024 pēc 15:00
Komplektācija Mainīt komplektāciju
  • Korpuss: Deepcool CC560 ARGB, Tempered Glass, Black
  • Barošanas bloks (PSU): Deepcool PF500, 500W, 80PLUS
  • Pamatplate: Gigabyte A520 AORUS ELITE
  • Procesors: AMD Ryzen 5 5600G (6C/12T, 3.90 GHz, 16MB Cache, Vega 7, 65W)
  • Procesora dzesētājs: Endorfy Spartan 5 ARGB
  • Operatīvā atmiņa: Kingston 16GB, DDR4, 3600MHz, CL17, Kit of 2, Fury Beast RGB Black
  • SSD: Lexar NM620, 512GB, M.2 Gen3 x4
Apraksts
Ar AMD Ryzen 5 5600G 6 kodolu procesoru un Radeon RX Vega 7 (Zen 3) videokarti aprīkotais Gaming sērijas dators ir kā radīts geimeriem, kas meklē kvalitatīvu un jaudīgu personālo datoru (PC) saviem piedzīvojumiem datorspēļu pasaulē.

Procesors AMD Ryzen 5 5600G

Komplektācijā iekļautais AMD Ryzen 5 5600G procesors aprīkots ar 6 kodoliem un 16 MB kešatmiņu. Tā bāzes frekvence ir 3.90 GHz, kas prasīgākos uzdevumos var pieaugt līdz 4.40 GHz, pateicoties Turbo tehnoloģijai.

AMD Ryzen 5 5600G sniedz teicamu balansu starp veiktspēju un cenu. Pateicoties 6 kodoliem, 16 MB kešatmiņai un 4.40 GHz maksimālajai takts frekvencei šis procesors pārsniedz 19500+ punktu atzīmi PassMark veiktspējas testā, kas apliecina tā spējas tikt galā ar faktiski jebkuru uzdevumu, ko tam dosiet. Jaunākās datorspēles, foto apstrāde, vidējas sarežģītības video apstrāde un vienkāršāku 3D ainu renderēšana – tie ir darbi, no kuriem Ryzen 5 5600G nebīsies. Ja tomēr šķiet, ka ar to ir par maz – rekomendējam kādu no Intel Core i9, AMD Ryzen 9 vai Threadripper sistēmām.

2021. gada augustā pārdošanā nonākušais AMD 5000G sērijas 6 kodolu Ryzen 5 5600G procesors izmanto panākumiem bagāto 7 nanometru "Zen 3" mikroarhitektūru, kas sastopama arī populārajos Ryzen 5000. sērijas "Vermeer" procesoros. Būtiskākā Ryzen 5 5600G APU (Accelerated Processing Unit) atšķirība no parastajiem 5000. sērijas desktop procesoriem ir tajā iebūvētā Radeon RX Vega 7 (Zen 3) grafiskā karte, kas šobrīd ir viena no visjaudīgākajām procesorā iebūvētajām grafiskajām kartēm.

Ryzen 5 5600G procesora veiktspēja

Ja skatāmies uz CineBench R20 veiktspējas testa rezultātiem, tad Ryzen 5 5600G apsteidz šobrīd labāko Intel 6 kodolu procesoru Core i5-11600K, un tikai par mata tiesa piekāpjas pieprasītajam Ryzen 5 5600X, kurā iebūvētas videokartes nav vispār.

Ryzen 5 5600G veiktspēja CineBench R20 testā

Pat apvienojumā ar īpaši jaudīgo GeForce RTX 3090 PCI-Express videokarti, AMD Ryzen 5 5600G pret CPU prasīgajā 1080p izšķirtspējā uzrāda rezultātu, kas pielīdzināms Intel 10. paaudzes Core i5 procesoriem.

Ryzen 5 5600G veiktspēja 10 datorspēlēs 1080p izšķirtspējā

Operatīvā atmiņa 16GB (2x8) DDR4

16GB (2x8) DDR4 operatīvā atmiņa ar 3600 MHz frekvenci un CL 17 aizkaves laiku parūpēsies, lai dators nekad nebremzētu un neraustītos, neatkarīgi no tā noslodzes.

SSD 480GB NVMe

Lai nodrošinātu ātru operētājsistēmas ielādi un garantētu patīkamu datora lietošanu neatkarīgi no tā pielietojuma, šajā sistēmā esam uzstādījuši 480GB NVMe SSD ar ātrumu līdz 3300 MB/s nolasot un 2400 MB/s ierakstot datus.

Videokarte Radeon RX Vega 7 (Zen 3)

Nav noslēpums, ka procesoros iebūvēto videokaršu jauda joprojām ievērojami atpaliek no labākajām un pat vidējā cenu segmenta sastopamajām GeForce un Radeon videokartēm, tomēr Radeon RX Vega 7 (Zen 3) iGPU ir pietiekami jaudīga, lai uz tās uzspēlētu simtiem dažādu datorspēļu. Uzstādot ātru Dual-Channel DDR4 operatīvo atmiņu, procesorā iebūvētā Radeon RX Vega 7 (Zen 3) videokarte vairumā spēļu ir pārāka par GeForce GT 1030 un Radeon RX 550 PCI-Express videokartēm.

Ryzen 5 5600G modelim gluži nebūs pa spēkam pavilkt pašas jaunākās un grafiski sarežģītākās datorspēles, bet tādas Steam platformā populāras spēles kā CS:GO, Dota 2, PUBG, Apex Legends un GTA V, kā arī Minecraft, Fortnite, Tom Clancy's Rainbow Six Siege, Valorant, League of Legends, Civilization VI u.c. būs iespējams spēlēt populārajā 1080p izšķirtspējā ar 50 FPS un pat augstākiem rādītājiem.

Radeon RX Vega 7 (Zen 3) veiktspēja spēlē GTA V 1080p izšķirtspējā

Papildus datorspēlēm uz šī Gaming datora kvalitatīvi var veikt citas ikdienas - mācību, darba un atpūtas procesos nepieciešamās darbības:

  • raiti darboties ar interneta pārlūkprogrammām (Chrome, Edge, Firefox, Opera u.c.), kurās vienlaikus atvērtas vairākas cilnes,
  • rediģēt jebkurus Word, Excel un PDF dokumentus Microsoft Office, LibreOffice un Adobe Acrobat vidē, kā arī veidot apjomīgas prezentācijas ar PowerPoint,
  • atskaņot augstas izšķirtspējas video Youtube vidē un MP4, MKV, AVI, MOV, M4V un citu formātu failus lokāli,
  • apstrādāt audio failus ar Audacity un SOUND FORGE vai pat radīt savu mūziku, izmantojot FL Studio, Ableton Live, Reason vai Cubase,
  • veikt vidējas sarežģītības fotoapstrādi Adobe Photoshop, Lightroom, CorelDRAW, Inkscape un GIMP attēlu redaktoros,
  • nodarboties ar vienkāršu HD video montāžu, izmantojot Adobe Premiere, MAGIX Vegas, Wondershare Filmora, Pinnacle Studio un CyberLink PowerDirector.

Ergonomika

Ņemot vērā to, cik ka mūsdienās daudz laika mūsdienās pavadām pie datora, būtiska loma datora izvēlē ir tā ietekmei uz mūsu fizisko veselību un labsajūtu, jeb ergonomikai. Portatīvie datori savas uzbūves dēļ ir nepiemēroti ilgstošai lietošanai, jo salīdzinoši nelielais ekrāns ir novietots ļoti tuvu klaviatūrai un tie abi nevar vienlaikus atrasties pareizā, cilvēka ķermenim veselīgā pozīcijā. Ilgstošs darbs un nedabiskā sēdpozīcijā var radīt sāpes kakla un muguras rajonā, un pat novest pie nepareizas stājas. Tāpat skatīšanās mazajā ekrānā pastiprināti noslogo acu muskuļus un tā rezultātā ar laiku gandrīz neizbēgama ir redzes pasliktināšanās.

Turpretī, iegādājoties stacionāro datoru un pievienojot tam klaviatūru, peli un atbilstoša izmēra monitoru, mēs varam labiekārtot darbavietu sev ērtā un ķermenim maksimāli nekaitīgā veidā, tādējādi izvairoties no paaugstināta noguruma, stīvuma un sāpēm muskuļos un locītavās, un nopietnām veselības problēmām ilgtermiņā.

Ergonomika

Atceries! Neatkarīgi no tā, pie kāda datora tu sēdi, ik pēc 60 minūtēm ir vēlams ieturēt 3-5 minūtes garu pauzi, kuras laikā ieteicams pastaigāties, izvingrināt muskuļus, locītavas un redzi, pārmaiņus skatoties uz tuvumā un tālumā esošiem objektiem, lai neļautu acu muskuļiem pierast pie nevēlamās fokusēšanās noteiktā attālumā.

Stacionārā datora priekšrocības

Būtisks faktors, kas atšķir stacionāros datorus no portatīvajiem, ir to veiktspēja. Lai gan pēdējo gadu laikā portatīvie datori, tajos iebūvētās grafiskās kartes un centrālie procesori ir kļuvuši gana jaudīgi, lai uz tiem palaistu arī jaunākās datorspēles vai prasīgas foto un video apstrādes programmas, tomēr vienādā cenu kategorijā nopērkamu stacionāro datoru jauda joprojām būtiski pārspēj klēpjdatoru sniegumu.

Pats lielākais jebkura portatīvā datora trūkums ir to nepietiekamā dzesēšanas sistēma, kuras efektivitāte šobrīd tiek upurēta uz moderna dizaina un maksimāli plāna korpusa rēķina. Rezultātā jau pēc dažu minūšu paaugstinātas slodzes portatīvā datora ventilatori palielina savus apgriezienus un kļūst skaļi, bet ar to nepietiek, lai apturētu procesoru no pārkaršanas - sasniedzot ražotāja noteikto kritiskās temperatūras robežu, tiek aktivizēts procesora pašsaglabāšanās mehānisms, jeb thermal throttling, kas būtiski samazina takts frekvenci, kādēļ kardināli nokrītas klēpjdatora veiktspēja un līdz ar to - lietotāja produktivitāte.

Izvēloties šo Gaming sērijas stacionāro datoru, jūs varat justies droši, jo uz Ryzen 5 5600G procesora esam uzstādījuši optimālu Standard Air Cooler dzesētāju, kas parūpēsies par to, lai jūs varētu izmantot visu CPU jaudas resursu, neatkarīgi no tam uzticēto uzdevumu sarežģītības un izpildes laika. Procesora darba temperatūra tiks uzturēta veselīgā līmenī, un arī trokšņu līmenis būs zems un neizbojās lietošanas prieku.

Kāpēc izvēlēties Dateks.lv

Stacionārie datori ir mūsu aizraušanās un sirdslieta, un to jau vairāk kā desmit gadus novērtē mūsu klienti, kuru vidū ir profesionāli geimeri un strīmeri, reklāmu aģentūras, arhitektu biroji, bankas, IT jaunuzņēmumi un citi, kuriem rūp ne tikai preces gala cena, bet arī kvalitāte un profesionāla attieksme visos pirkuma procesos, tostarp pasūtījuma apstrādes, datora salikšanas, testēšanas un piegādes laikā, kā arī tajās retajās reizēs, kad nepieciešams garantijas vai pēcgarantijas remonts, vai apkope.

Saņemot datorkomplekta pasūtījumu, neatkarīgi vai tā cena ir €250 vai €2500, pirms pasūtījuma izpildes uzsākšanas to pārskata zinošs speciālists, kurš pārliecinās, lai atlasītās komponentes būtu savstarpēji saderīgas un nodrošinātu labāko iespējamo veiktspēju un kvalitāti tieši jums nepieciešamajiem uzdevumiem. Ja saskatām kādas nepilnības vai vietu uzlabojumiem, vienmēr sazināmies ar klientu un sniedzam argumentus par ieteicamajām izmaiņām komplektācijā, atbilstoši konkrētās sistēmās paredzētajam pielietojumam.

Vēl viena būtiska nianse, ar kuru pozitīvi izceļamies uz savu konkurentu fona ir tā, ka jebkuras izmaiņas datora komplektācijā, kas pa retam rodas, kādai no komponentēm izbeidzoties piegādātāju noliktavā, vai ieraugot cenā izdevīgāku vai kvalitātes ziņā labāku alternatīvu, tiek saskaņotas ar klientu. Piemēram, ja pamanīsim, ka krājumos izbeigusies sākotnēji izvēlētā operatīvā atmiņa, bet par tādu pašu cenu pieejams cita ražotāja modelis ar identiskiem vai labākiem parametriem, mēs noteikti piezvanīsim, lai informētu par radušos situāciju un piedāvāsim alternatīvas, taču galavārds vienmēr pieder klientam.

Ikvienu Dateks.lv stacionāro datoru mūsu pieredzējušie tehniķi sakomplektē bez papildus maksas! Katra sistēma tiek rūpīgi salikta, ievērojot optimālu komponenšu izvietojumu un kabeļu organizāciju, kas padara sistēmu vizuāli daudz pievilcīgāku un uzlabo dzesēšanas sistēmas efektivitāti.

Ja datora konfiguratorā tiks atzīmēta Windows operētājsistēmas licence, mēs to uzstādīsim ar visiem nepieciešamajiem draiveriem, lai pēc datora saņemšanas to varētu pilnvērtīgi lietot jau no pirmās ieslēgšanas reizes!

Garantijas informācija

Ikvienam Dateks.lv datorkomplektam tiek nodrošināta 2 gadu garantija. Katras uzstādītās komponentes seriālais numurs un individuālais garantijas termiņš tiek atspoguļots garantijas talonā, kuru preces saņemšanas brīdī izsniedzam klientam drukātā veidā. Atsevišķi tām komponentēm, kurām ražotāja noteiktais garantijas termiņš pārsniedz divus gadus, garantijas pakalpojumus sniegsim pilnā apmērā līdz konkrētās preces garantijas perioda beigām. Mūsu komplekti netiek plombēti vai kā savādāk ierobežoti, tāpēc īpašnieks var brīvi atvērt korpusu, lai to iztīrītu, papildinātu atmiņu vai veiktu citas izmaiņas datora komplektācijā.

Ikviens Dateks.lv datorkomplekts tiek izgatavots pēc individuāla pasūtījuma un atbilstoši pasūtījumā norādītajām datoru komponentēm. Līdz ar to datorkomplekts ir prece, kas izgatavota pēc klienta norādījumiem vai ir nepārprotami personalizēta, tādēļ, iegādājoties datorkomplektu, patērētājs nevar izmantot atteikuma tiesības (EU direktīvas 2011/83/ES 16. pants).

Korpuss
Barošanas bloks (PSU)
Viena no svarīgākajām komponentēm iegādājoties jaunu datoru, jo barošanas bloka jauda un savienojumu veidi noteiks turpmākās uzlabošanas iespējas.
Vēlams atstāt rekomendēto vai lielākas jaudas bloku.
Pamatplate
Pamatplate (mainboard) ir elektroniska iekārta, kurā tiks ievietots procesors, operatīvā atmiņa, grafiskā karte un pievienotas pārējās daļas. Svarīgi izvēlēties pamatplati ar visām šodien un nākotnē nepieciešamajām pieslēgvietām turpmākiem uzlabojumiem un veiksmīgai perifērijas iekārtu pieslēgšanai.
Procesors
CPU (procesors) ir galvenā datora veikspējas noteicošā komponente. Procesora galvenie izvēles kritēriji ir takts frekvence, kodolu skaits, kešatmiņas apjoms un HyperThreading, jeb virtuālo kodolu pieejamība.
Procesora dzesētājs
Dzesētājs ir būtiska komponente bez kuras datora procesoram pāris minūšu laikā no ieslēgšanas brīža iestāsies pārkaršana. Kvalitatīvs dzesētājs nodrošina klusu un stabilu datora darbību, kā arī ilgu procesora mūžu.
Operatīvā atmiņa
Procesors savas darbības veic ātrāk nekā cietais disks spēj padot datus. Līdz ar to ir nepieciešams starpposms (operatīvā atmiņa), kurā procesors var ātri ierakstīt un ātri nolasīt sev nepieciešamo informāciju.

Operētājsistēma startējoties '"ielādējas" no cietā diska operatīvajā atmiņā. Tas pats notiek ar visām programmām un atvērtajiem failiem. Līdz ar to ir ļoti būtiski, lai operatīvajā atmiņā būtu pietiekoši daudz vietas minētajiem datiem un procesors varētu ātri darboties ar šo informāciju.

Ja operatīvās atmiņas apjoms izvēlēts nepietiekoši, tad procesors sāk savām īslaicīgajām operācijām izmantot cieto disku un dators tajā mirklī sāk pamatīgi "bremzēt". Tamdēļ svarīgi ir iegādāties tik daudz atmiņas, cik nepieciešams atbilstošajiem uzdevumiem.

Vidusmēra lietojumiem - interneta pārlūkošanai, darbam ar dokuementiem un multimediju iespēju baudīšanai pilnīgi pietiek ar 4GB operatīvās atmiņas.

Prasīgām 3D datorspēlēm, video/audio montāžas programmām, kā arī jebkurai profesionāla līmeņa programmatūrai nepieciešams vismaz 8GB atmiņas.

Atcerieties - operatīvās atmiņas nekad nav par daudz. Tamdēļ, ja līdzekļi atļauj, iegādājieties vairāk. Tomēr iegaumējiet, ka operatīvā atmiņa ir tas parametrs, kuru ir iespējams uzlabot piepērkot papildus apjomu vēlāk, ja pamatplatē ir pietiekoši daudz brīvu operatīvās atmiņas pieslēgvietu (slots).

Papildus atmiņa
Izvēlieties papildus atmiņu, ja iepriekš esiet izvēlējušies maksimālo atmiņas daudzumu un ir nepieciešams vairāk atmiņas. Ņemiet vērā, ka pilnīgai saderībai vēlams izvēlēties precīzi tādu pašu papildus atmiņas daudzumu un tipu kā izvēlējāties operatīvo atmiņu.
Video karte
Grafisko veiktspēju nodrošina video karte. Tā ir ierīce, kurai pievienosiet vienu vai vairākus monitorus un, iespējams, televizoru. Svarīgi ir pārliecināties, vai izvēlētajai video kartei ir atbilstošas pieslēgvietas minēto ierīču pievienošanai.

Svarīgākā atšķirība starp video kartēm ir tās GPU, jeb centrālais grafiskais kodols. Šis parametrs nosaka grafisko veiktspēju un ir uzlabojams tikai nomainot visu karti pret citu.

Arī ar vienādu GPU un modeli videokartes mēdz atšķirties viena no otras ar grafiskās atmiņas apjomu, atmiņas tipu, dzesēšanas veidu un takts frekvencēm.

Grafiskās atmiņas apjoms nodrošina iespēju spēlēt 3D spēles augstākā izšķirtspējā, tamdēļ, ja esiet spēļu cienītājs un plānojat iegādāties lielu monitoru, vai vairākus, izvēlieties video karti ar atmiņas apjomu ne mazāku par 1GB. Ja video kartei pietrūkst grafiskās atmiņas, tā mēdz "aizņemties" no datora operatīvās atmiņas sev nepieciešamo daudzumu. Tomēr atšķirība ātrdarbībā ir pietiekoši ievērojama par labu grafiskajai atmiņai.

Pievērsiet uzmanību atmiņas tipam un frekvencei. DDR3 atmiņa ir labāka par DDR2 un lēnāka par DDR5. Kā arī DDR3 1800MHz atmiņa būs ātrāka par tāda paša tipa 1600MHz atmiņu. Arī atmiņas joslas platumam ir nozīme viena atmiņas tipa ietvaros. Līdz ar to DDR3 256bit būs ātrāka par DDR3 128bit atmiņu.

Viens no svarīgākajiem video kartes izvēles kritērijiem ir dzesēšanas tips un kvalitāte. Labs dzesētājs ir ar vienu lielu, vai vairākiem maziem ventilatoriem un lielāku radiatoru par attiecīgās kartes standarta dzesēšanas aprīkojumu. Vaicājiet mūsu menedžeriem un tie palīdzēs izvēlēties labāko piedāvājumu.

Labu dzesētāju ir iespējams iegādāties atsevišķi, tomēr tas ir samērā ievērojams izdevums ~25 LVL, tamdēļ labāk iegādāties karti ar jau pieejamu labu dzesi.

Izvēloties kartes ar vienādu GPU ievērojiet, ka ir pieejamas OC (OverClock), jeb rūpnīcā virstaktētas šīs kartes versijas. Šāds kartes paveids dod lielāku grafisko veikspēju, tomēr jāņem vērā, ka tas parasti notiek uz intensīvākas (skaļākas) dzesēšanas un kartes darbības stabilitātes rēķina.

SSD
M.2, jeb NGFF (Next Generation Form Factor) ir SSD disks paplašinājuma kartes formātā, kas radīts kā aizstājējs novecojušām mSATA iekārtām. Kā lielākos M.2 SSD plusus var minēt to nelielo fizisko izmēru un to, ka savienošanai ar datoru nav nepieciešams ne datu, ne barošanas kabelis. Arī maksimālais datu pārraides ātrums daļai disku, kas izmanto PCI-E līnijas var sasniegt pat 2500 MB/s un vairāk.

Pirmie M.2 SSD tirgū parādījās īsu brīdi pēc Intel Haswell arhitektūras debijas 2013. gada nogalē. Taču lielu popularitāti tie neguva līdz pat 2015. gada nogalei, kad tirgū nonāca Intel Skylake arhitektūra un 100. sērijas pamatplates, uz kurām arvien biežāk varēja atrast M.2 ligzdas. Līdz ar 2017. gada sākumu, kad tirgū nonāca Intel 7. paaudzes Kaby Lake un AMD Ryzen procesori, teju visas Z270 un X370 pamatplates ir aprīkotas ar vienu vai pat vairākām M.2 ligzdām.

M.2 diski pamatā nopērkami 3 standartos, kas būtībā apzīmē to fiziskos raksturlielumus - M.2 2280 (kartes izmērs 22x80mm), M.2 2260 (22x60mm), M.2 2242 (22x42mm), taču M.2 tehniskā specifikācija pieļauj arī citu izmēru lietošanu.

Diemžēl fiziskie izmēri nav vienīgās atšķirības, kuras var sastapt M.2 SSD diskiem. Atšķiras arī interfeiss, ko šīs kartes ir izmantot savienojumam ar centrālo procesoru. Pašlaik visplašāk tiek izmantoti divu veidu M.2 SSD - SATA un PCI-Express. M.2 SSD caur SATA interfeisu spēj sasniegt ātrumus līdz 600 MB/s, ko ierobežo aktuālais SATA 3 protokols. Tieši šī ierobežojuma dēļ M.2 tika pielāgots saderībai ar PCI-Express kopni, lai nodrošinātu lielāku datu pārraides ātrumu, kas caur PCI-E interfeisu var sasniegt līdz pat 4 GB/s! Jau šobrīd vairāki diski spēj nodrošināt lasīšanas ātrumu 2500 MB/s apmērā un vairāk.

Galvenais atcerēties, ka neskatoties uz pieslēgvietu līdzību, šie diski savstarpēji nav savietojami! Uz plates, kuras M.2 ligzda ir pievienota tikai SATA interfeisam, nebūs iespējams lietot PCI-E interfeisa M.2 SSD un otrādi. Taču sākot no 2017. gada, kad tirgū pieejamas Intel B250, H270 un Z270, kā arī AMD X370 pamatplates, gandrīz visas M.2 ligzdas ir universālas un uztur gan SATA, gan PCI-Express interfeisa M.2 SSD. Vienmēr gan par to iesakām pārliecināties plates ražotāja mājaslapā.

Papildus SSD Disks
Vidusmēra SSD disks ir vairākas reizes ātrāks par standarta cieto disku. Dēļ nelielā apjoma un ievērojamās cenu starpības SSD parasti tiek izmantots operētājsistēmas un programmatūras glabāšanai, savukārt datiem tiek atvēlēts cietais disks. SSD spēj ievērojami paātrināt operētājistēmas un programmatūras ielādes laiku.

SSD disks sastāv no mikroshēmām, līdz ar to tajā nav kustīgu daļu un tas ir pilnīgi kluss (0 dB). Dēļ šī paša fakta SSD disks ir izturīgāks par ciedo disku pret vibrāciju u.c. strauju mehānisku iedarbību.

Dēļ uzbūves specifikas lielāka apjoma SSD diski parasti ir ar lielāku ātrdarbību, kas var atršķirties pat vairākas reizes. Tamdēļ pims iegādes ļoti rūpīgi iepazīstieties ar SSD diska ātrdarbas rādītājiem - lasīšanas un rakstīšanas ātrumiem megabaitos sekundē (MB/s). Vidusmēra SSD diska ātrdarbībai jābūt ~250 MB/s. Read un ~200 MB/s. Write. Augstas veikspējas diskiem šie būs ~350 MB/s Read un ~450MB/s Write. 

SSD disku ātrdarbība un ietilpība laika gaitā strauji uzlabojas un cenas krīt. Tamdēļ iegādājieties šo diska veidu tikai tad, ja ātrdarbība un klusums ir svarīgāki par ieguldījumu.

Cietais disks (HDD 3.5")
Vieta, kur glabāsies faili (operētājsistēma, dokumenti, filmas, spēles mūzika, utt.). Jo lielāks apjoms, jo vairāk vietas. 1TB iespējams saglabāt simtiem filmu, tūkstošiem mp3 failu un digitālo fotogrāfiju un miljoniem dokumentu.

Vairāk par 1TB disku pašlaik iegādāties nepieciešams tikai tiem, kam patīk visu saglabāt, vai darba specifika paredz lielu datu apjomu - piemēram profesionāla filmu un foto montāža, lielu datubāzu sistēmas u.c. Vidusmēra lietotājam ar 1TB disku pietiek "atliektiem galiem"

Bez apjoma ir svarīgi izvēlēties diska ātrdarbību. To nosaka diska apgriezieni minūtē (rpm) un kešatmiņa. 1000rpm disks būs ātrāks par 7200rpm. (un arī skaļāks darbībā) Pie vienādiem apgriezieniem disks ar 64MB kešatmiņu būs ātrāks par disku ar 32MB kešatmiņas utt.

Diska vietu iespējams uzlabot iegādājoties papildu diskus tik, cik atļauj izvēlētā korpusa 3.5" HDD nišas un barošanas bloka jauda (Vidusmēra cietais disks patērē apmēram 25W barošanas jaudas.)

Pieslēgvietas tipam SATAII un SATAIII nav lielas nozīmes, jo tie ir savstarpēji savietojami standarti un (cieto disku gadījumā) nespēlē lielu lomu datu pārsūtīšanas ātrdarbībā.

Papildus cietais disks (HDD)
Izvēlieties papildus cieto disku, ja vēlaties nodalīt operētājsistēmu no datiem vai izveidot RAID masīvu, kā arī gadījumā, ja ar vienu disku apjoma ziņā ir par maz.

Nodalot operētājsistēmu no datiem, OS un programmatūra parasti tiek izvietota uz mazāka apjoma ātrdarbīgāka diska. Datiem, savukārt, tiek atvēlēts mazāku apgriezienu lielapjoma disks, kas nodrošina lielāku datu drošību dēļ zemākiem apgriezieniem un darba temperatūras. Tomēr diskiem jāatrodas pietiekošā attālumā vienam no otra, pretējā gadījumā tie būtu papildus jādzesē ar ventilatoru.

Ja izvēlētā pamatplate nodrošina RAID masīvu, ir vērts padomāt par otra diska iegādi dēļ diviem iespējamiem pielietojuma veidiem:

RAID 0, jeb STRIPE ir masīvs, kas spējīgs būtiski palielināt datu nolasīšanas/ierakstīšanas ātrumu uz abu disku sērijveida izmantošanas (un datu stabilitātes) rēķina. Šāda slēguma gadījumā jārēķinās ar dubultrisku - ja viens disks iziet no ierindas, kopējais disku masīvs vairs nedarbojas un dati ir zuduši. Šādam masīvam izvēlas identiska modeļa un ražotāja diskus.

RAID 1, jeb MIRROR masīvs sastāv no diviem līdzīgiem diskiem uz kuriem visi dati tiek kopēti vienlaikus un identiski, šādā veidā nodrošinot datu drošību pret viena diska bojājumiem. Šī tipa masīvam vēlams katru disku izvēlēties no cita ražotāja vai tuvi līdzīgiem modeļiem dēļ apstākļa, ka brāķa gadījumā viena tipa diskiem var būt viens un tas pats brāķis, kas palielina datu zaudēšanas risku.

Bez minētajiem RAID veidiem ir arī kombinētie RAID 5 un RAID 6, kas nodrošina vienlaicīgi datu drošību un ātrdarbības pieaugumu, tomēr šie masīvi prasa 3 un vairāk diskus attiecīgi, kā arī specializētu kontrolieri. Par iespējām sakomplektēt datoru ar RAID 5, 6 masīviem - vaicājiet mūsu menedžeriem rakstot uz info@dateks.lv

Optiskā iekārta
Optiskā iekārta nepieciešama, ja vēlaties nolasīt vai ierakstīt CD, DVD vai BluRay formāta diskus. DVDRW iekārta spēj ierakstīt un nolasīt visa veida CD un DVD formātu diskus. BluRay combo papildus spēj nolasīt BluRay diskus. Savukārt BluRay Writer ir universālākais diskdzinis, jo paredzēts visa veida CD, DVD un BluRay disku nolasīšanai/ierakstam.

Populārākais disku veids patreiz ir DVD, tamdēļ vidusmēra lietotājam rekomendējam iegādāties DVDRW iekārtu.

BluRay diski nav pārāk izplatīti dēļ salīdzinoši augstās cenas. Tomēr, ja vēlaties, lai iekārta ļautu Jums noskatīties filmas BluRay formātā, iegādājieties BluRay combo, kas ļauj rakstīt/lasīt DVD un CD, bet tikai lasīt BluRay.

Savukārt, ja bieži arhīvējiet liela apjoma datus, un vēlaties to darīt kompaktā formā, tad iegādājieties BluRay Writer, kas pilda visas iepriekšminētās funkcijas un papildus spēj ierakstīt līdz pat 50 GB (DualLayer) BluRay diskus.

Flash karšu lasītājs
Šī iekārta nodrošina fotokameras un mobilo datu karšu nolasīšanu/ierakstīšanu no pašas kartiņas bez nepieciešamības datoram pievienot fotokameru vai telefonu. Pirms izvēlēties šo iekārtu, pārliecinieties, vai tā atbalsta nepieciešamos karšu standartus.

Populārākie standarti ir SDHC (SecureDigital High capacity) un microSD, kas pieejami standarta digitālajās kamerās Canon, Nikon, Kodak u.c. microSD un microSDHC karšu tips pieejams Nokia, Samsung u.c. mobilajos tālruņos

Sony iekārtām raksturīgas MemoryStick tipa kartes, Olympus kamerām - XD (Xtreme digital)kartes.

Digitālās profesionālās spoguļkameras lielākoties aprīkotas ar CF (CompactFlash) un MicroDrive kartēm.

Lai noskaidrotu kāds karšu tips ir Jūsu kamerai, izņemiet to no attiecīgās iekārtas un aplūkojiet. Visām kartēm uz korpusa ir norādīts tās tips ar attiecīgo saīsinājumu. Ja uz kartes nav informācijas, šo informāciju iespējams atrast attiecīgās iekārtas lietošanas instrukcijā vai tehniskajā specifikācijā.

Operētājsistēmas licence
Iegādājoties datoru ar operētājsistēmu Dateks grupa nodrošina tās uzinstalēšanu kopā ar sistēmais dziņiem (draiveriem) bez papildus maksas par darbu. Licencēta operētājsistēma nodrošina legālu tās izmantošanu un pilnu atbalstu drošības u.c. jauninājumiem.

Vidusmēra mājas vai mazā biroja lietotājam bez specifiskām prasībām rekomendējam iegādāties Windows 7 English 64bit versiju.

Izvēlieties 32bitu programmatūru tikai tajos gadījumos, ja lietosiet programmatūru, kurai ir zināmas saderības problēmas ar 64bit operētājsistēmu, vai iekārtas, kurām nav 64bit dziņu (draiveru). Tomēr lielākā daļa 32 bitu programmatūras spēj strādāt 64 bitu operētājsistēmā.

Visi piedāvātie datori un komponentes pilnībā atbalsta 64 bitu operētājsistēmu, līdz ar to rekomendējam tieši šo izvēli dēļ fakta, ka operatīvās atmiņas atbalsts virs 3 GB ir iespējams tikai 64 bitu režīmā un šis operētājsistēmu veids pamazām kļūst par vadošo standartu un neizbēgami pilnībā nomainīs 32 bitu sistēmas nākotnē.

Iegādājoties operētājsistēmu rūpīgi izvēlieties tās lietotāja saskarnes valodu, jo iespēja šo valodu nomainīt vēlāk nebūs (izņemot Ultimate versijai, kura ir multivalodu). Piedāvājam angļu, latviešu un krievu operetājsistēmas saskarnes valodas.

Uzņēmējiem ir tiesības legāli izmantot visas grupa piedāvātās operētājsistēmas ieskaitot Windows Home Premium. Vienīgi jāņem vērā, ka pieslēgšanās Microsoft domēna serveriem ir iespējama tikai ar Windows Pro un Ultimate versijām.

Windows Ultimate piedāvā papildus BitLocker datu šifrēšanas programmu un iespēju pārslēgties starp lietotāja saskarnes valodām nemainot licenci.

Monitors
Patreiz populārākais monitora izmērs ir 23" pa diagonāli ar LED izgaismojumu un ne vairāk par 5ms reakcijas laika. Turklāt svarīgi pievērst uzmanību monitora izšķirtspējai. Patreiz mājas lietotāja izvēle krīt uz FullHD, jeb 1920 x 1080px lielu izšķirspēju, kas nodrošina platekrāna formāta filmu un spēļu baudīšanu bez melnajām malām.

3D spēļu cienītājiem iesakām pievērst uzmanību paneļa reakcijas laikam. Jo zemāks šis rādītājs, jo labāk. 2ms tiek uzskatīts par labāko rādītāju.

Foto un grafisko darbu entuziastiem un profesionāļiem jāpievērš uzmanība matricas tipam. Rekomendējam VA un IPS tipa matricas dēļ augstākajiem krāsu atbilstības rādītājiem.

Rekomendējam izvēlēties monitoru ar DVI vai HDMI pieslēgvietām, kas izmanto ciparu pārraides principu nodrošinot stabilu attēla kvalitāti.

Klaviatūra
Izvēloties klaviatūru jāņem vērā tās paredzētais pielietojums. Ja esiet spēļu cienītājs, tad labāka izvēle būs klaviatūra ar vada pieslēgumu, kas nodrošina ātru reakcijas laiku un stabilitāti. Ja vēlaties, lai uz galda būtu pēc iespējas mazāk kabeļu, izvēlieties bezvadu klaviatūru.

Iegādājoties bezvadu klaviatūru jārēķinās ar samērā regulāru bateriju maiņu. Visām Dateks piedāvātajām bezvadu klaviatūrām komplektā ir jaunas baterijas.

Piedāvājam arī komplektus - klaviatūra ar peli. Šāds komplekts lielākoties ir lētāks nekā atsevišķa klaviatūra un pele, kā arī ir salāgots pēc estētiskiem un funkcionāliem principiem.

Dārgākas klaviatūras spēj piedāvāt papildus funkcijas, no kurām mūsuprāt vērtīgākā ir taustiņu izgaismojums, kas atvieglo darbu ar datoru tumšos apstākļos.

Bez standarta izmēra un formas klaviatūrām pieejamas arī portatīvo datoru tipa klaviatūras, kurām ir zemāki taustiņi un reizēm nav ciparnīcas. Šāda tipa klaviatūras ir estētiskākas un prasa mazāk vietas, tomēr dažiem lietotājiem var apgrūtināt rakstīšanu.

Attiecībā uz lietotājiem, kas daudz raksta, piedāvājam iegādāties izliektas formas klaviatūru, kas saudzīgāk attieksies pret plaukstām, nodrošinot pareizu locītavas pozu. Vēl ir pieejamas klaviatūras ar mehāniskajiem taustiņiem, kas ātrrakstītājiem nodrošina paaugstinātu burtu precizitāti, tomēr šāda klaviatūra ir ievērojami dārgāka par standarta modeļiem un daudz skaļāka darbībā. 

Pele
Peles tiek iedalītas pēc sensora tipa un pieslēguma. Lāzera peles ir precīzākas par optiskajām pelēm un spēj darboties uz visdažādākajām virsmām. Peles ar vada pieslēgumu reaģē precīzāk un ātrāk nekā bezvadu peles.

Gaming peles ir uzbūvētas speciāli spēļu baudīšanai un nodrošina optimālu precizitātes un ērtuma savienojumu ilgstošai darbībai ar datoru.

Iegādājoties bezvadu peli jārēķinās ar regulāru bateriju maiņu. Visām Dateks piedāvātajām bezvadu pelēm komplektā ir jaunas baterijas. Dārgākiem modeļiem ir akumulatori un lādētājs.

 

Peles paliktnis
Ja esat spēļu cienītājs, tad neiztikt bez labas kvalitātes peles paliktņa. Tas ne tikai pasargā galda virsmu no skrāpējumiem, kas rodas no straujām rokas kustībām spēlēs, bet arī nodrošina precizitāti un saudzē peles konstrukciju no nolietojuma.
Microsoft Office Licence
MS Office licence dod tiesības legāli lietot Office programmatūru (Word, Excel, PowerPoint u.c.) uz iegādātā datora.

Office Home & Student ir tiesības izmantot tikai mājas lietotājiem un studējošiem skolēniem un šī pakotne ietver Word, Excel, PowerPoint un OneNote programmatūru.

Office Home & Business ir tiesības lietot kā mājās tā uzņēmumos un iekļauj Word, Excel, PowerPoint, Outlook un OneNote

Iegādātās licences tiek izsniegtas PKC (product key card) formā, kas ir vienkārša kartiņa ar seriālo numuru. Programmatūras instalācija veicama 3 vienkāršos soļos.
1. Atvērt saiti office.com/setup
2. Reģistrēt jaunu vai pieslēgties esošam Microsoft kontam.
3. Ievadīt produkta atslēgu no saņemtās kartiņas.
Pēc tam sekos iespēja lejupielādēt jauniegūto produktu pa tiešo no Microsoft lapas.

Antivīrusu programmatūras licence
Mūsdienās bez antivīrusu programmatūras neiztikt, tamdēļ Dateks Grupa rekomendē iegādāties kādu no populārākajām datu aizsardzības sistēmām Kaspersky, Norton, Panda vai NOD32. Programmatūras uzstādīšanu saņemsiet par velti.

Antivīrusu programmatūras licences ir terminētas uz noteiktu laiku, parasti 1 gads. Pēc šī termiņa beigām antivīruss turpinās strādāt, tomēr tiks liegta pieeja saņemt jauninājumus. Programmatūra laicīgi paziņos par termiņa beigu tuvošanos un piedāvās iegādāties jauninājumus.

Bez antivīrusa ir pieejami Internet Security programmatūras komplekti, kuros ietvertas papildus aizsardzības funkcijas, kā piemēram ugunsmūris (firewall), kaitniecisku reklāmprogrammu bloķētājs (malvare protection) un kaitniecisku interneta lapu bloķētājs (browser protection). Meklējiet šos komplektus sadaļā "alternatīvas" pie vēlamā antivīrusa ražotāja.

īpaši rekomendē Kaspersky Lab programmatūru.

UPS
Nepārtrauktās strāvas padeves avots (UPS), pēc būtības, ir akumulators, kas spēj nodrošināt datora darbību dažas minūtes strāvas pārrāvuma gadījumā. Bez šīs funkcijas, UPS nodrošina datora un monitora aizsardzību pret sprieguma svārstībām un zibens spērieniem elektrības padevē.

Vidusmēra datora nodrošināšanai ar elektroenerģiju 5 minūtes pēc strāvas pārrāvuma pietiek ar ~600VA UPS.

Skandas
Visiem mūsu piedāvātajiem datoriem ir integrēta skaņas karte, kas nodrošina skandu pieslēgšanu. Mūzikas cienītājiem rekomendējam Microlab Solo sērijas 2.0 skandas, savukārt filmu cienītājiem Logitech Z sērijas 2.1 vai 5.1 skandas.

Iegādājoties 5.1 skaļruņu sistēmu pārliecinieties, vai izvēlētā datora pamatplate nodrošina 5.1 atbalstu. Ņemiet vērā, ka skaļruņus nāksies izvietot ap klausītāju, tostarp aiz muguras, kas ne vienmēr ir iespējams. Turklāt 5.1 skaņu atbalsta DVD un BluRay filmas, kā arī spēles. Mp3 mūzika un YouTube lielākoties nodrošina tikai 2.0 skaņu (2.1 ir papildus basa skaļrunis, kas spēj atskaņot 2.0 skaņu)

 

Bezvadu tīkla karte
Šī iekārta nodrošina datora pieslēgšanos internetam izmantojot bezvadu maršrutētāju (wireless router) vai piekļuves punktu (access point).
Ja dators atrodas maršrutētāja tiešā tuvumā, veiksmīgāks risinājums ir standarta tīkla kabelis (LAN), jo tas nodrošina augstāku stabilitāti un ātrdarbību.
Bezvadu maršurtētājs (router)
Iegādājieties bezvadu maršrutētāju, ja Jūsu īpašumā jau ir dators un vēlaties izmantot vienu interneta pieslēgumu uz visiem datoriem. Arī liela daļa viedtālruņu atbalsta bezvadu pieslēgumu (wifi), un var pieslēgties šai iekārtai.

Jebkurš bezvadu maršrutētājs tiek komplektēts ar vismaz 4 kabeļu pieslēgvietām (LAN). Stacionāros datorus vēlams pieslēgt pie šī tipa pieslēguma izmantojot standarta (LAN) kabeli, kas ir iekļauts visu piedāvāto maršrutētāju komplektācijā.

Ja vēlaties, lai stacionārais dators tiktu pieslēgts ar bezvadu savienojumu, komplektācijā papildus jāizvēlas bezvadu tīkla karte. (sk. vienu izvēli augstāk)

Webkamera
502,01 €
Dateks AMD Ryzen 5 (Zen 3) APU GMNG, Ryzen 5 5600G, 16GB (2x8) DDR4, Radeon RX Vega 7 (Zen 3), 480GB NVMe, no OS
  • Deepcool CC560 ARGB, Tempered Glass, Black
  • Deepcool PF500, 500W, 80PLUS
  • Gigabyte A520 AORUS ELITE
  • AMD Ryzen 5 5600G (6C/12T, 3.90 GHz, 16MB Cache, Vega 7, 65W)
  • Endorfy Spartan 5 ARGB
  • Kingston 16GB, DDR4, 3600MHz, CL17, Kit of 2, Fury Beast RGB Black
  • Lexar NM620, 512GB, M.2 Gen3 x4
Tālr. 67275758 gsm 26117175 (p.o.t.c.p. 9:00-18:00)
Intel technology provider Platinum 2020
Visas kategorijas